Co je špatně na webu DMPLJ.cz

Čím to je, že státní podniky mají tak často tak špatně udělané weby? Že v takovém podniku není nikdo, kdo rozumí tomu, jak udělat web, to chápu, zabývají se prostě něčím jiným.  Ale to si nemůžou  najmout někoho, kdo tomu opravdu rozumí? V čem je problém? Možná chybí motivace odvést dobrou práci – například proto, že to “není moje práce přemýšlet nad tím, co dělám”? Web dpmlj.cz je nepřehledný, neintuitivní a vůbec nehezký. Proč o tom ale vůbec píšu? Jednak jsem z Liberce a služby dpmlj občas používám, jednak mě jako programátora vytáčí, když vidím něco tak, s prominutím, zpraseného.

Dva jízdní řády pro jednu linku?

První věc, která mě zaskočila, byla existence dvou jízdních řádů na lince Liberec-Praha. Jeden s platností od 12.12.2010, druhý od 1.7.2011. Jako uživatel vůbec netuším, který si mám vybrat. Ruší nový řád platnost toho starého? Pokud ano, proč tu je i ten starý? Když si je stáhnu a porovnám, tak jsou oba jízdní řády téměř totožné.

Tak který?

Druhá věc, která mě zmátla, byl jazyk. Nevím, jestli mě způsob vyjadřování autorů webu spíš pobavil nebo naštval.  Text “Na této stránce se nacházejí jízdní řády” je úplně zbytečný. Vždyť jsem přece na stránce “Jízdní řády”, co by tu asi tak mělo být jiného? Ona vůbec ta věta “Na této stránce se nacházejí jízdní řády linkové dopravy provozované DPMLJ, a. s., ve formátu PDF. K jejich zobrazení je potřeba mít ve Vašem PC nainstalován příslušný prohlížeč, který si lze zdarma stáhnout a nainstalovat např. od firmy ADOBE.” je taková jazyková perla. Musel jsem si ji přečíst dvakrát, možná třikrát, než jsem ji přelouskal a myslím, že nejsem sám.

A proč jsou jízdní řády dostupné pouze v PDF? Proč si musím něco instalovat? Co když jsem ve firmě, kde zaměstanci nemají dovoleno něco si nainstalovat? Pak nemám šanci si jízdní řád zjistit! Proč tu není tabulka s jedním aktuálním jízdním řádem viditelná hned po načtení stránky? PDF by mohlo být nabídnuté, až když si uživatel bude chtít jízdní řád stáhnout.

Tady jsem původně chtěl skončit, ale čím déle na web dpmlj.cz koukám, tím méně ho chápu. A tím méně chápu instituci, která za ním stojí. Jak dopravní podnik, tak tvůrce webu.

Rozvržení webu

  1. Jízdní řády
  2. Podstránky – podstránky čeho?? Nejspíš sekce “Dálková linková doprava”, protože jsem se sem dostal přes ni, ale nikde to není uvedené. Proč není v menu zvýrazněná aktuální sekce?
  3. Tlačítko “Jízdní řády” – vůbec nechápu, proč tu je. Stránka odkazuje sama na sebe. Jinými slovy: když na něj kliknu, nikam se nedostanu. Je tu úplně zbytečně.
  4. Dotace z EU – to, že jde o dotace z EU, jsem zjistil až po rozkliknutí jednoho z obrázků. Opět tu chybí nadpis. Navíc jsou tu opět zbytečně – nemají žádnou souvislost s jízdními řády, jen zabírají místo.

Další sekce dpmlj jsem proklikal velmi zběžně. Našel bych určitě další perly. Jako například neaktualizované kontakty. Mailová adresa je dpml@dpml.cz, ale doména dpml.cz už neexistuje. Je zrušená. Mail nikdy nebude nikomu doručen! Na koho se mám obrátit, abych si postěžoval, že je web tak špatně udělaný? Ani to hloupé přesměrování ze starých stránek na nové tu není…

Animované menu

Proč je menu animované? Vždyť to snižuje přístupnost. Dá větší práci na něco kliknout, když se menu člověku mění pod rukama. Skoro jakoby uhýbalo. Navíc je to otravné, když menu vyskakuje. Ruší mě to. Copak jsme někde v roce dřevních dobách webu, kdy se podobné věci používaly, jen proto, aby programátor ukázal, že to umí? Nešlo by to udělat líp?

Kdo to programoval?

Tak schválně, zkuste najít autora webu řekněme do 2 minut. Podařilo se? Dám vám malou nápovědu: je schovaný v patičce – to je ten šedivý pruh úplně dole. Jsou na něm odkazy na DPMLJ.cz (opět zbytečný odkaz sám na sebe), Rezervační systém, IDOL (Integrovaný dopravní systém Liberce), Opuscard, CIS a logo dotací EU. Napadlo by vás ho tam hledat? Je to hned ten první odkaz: CIS. Ale vůbec by mě nenapadlo, že to může být firma, která web udělala. Myslel jsem, že je to něco související s dopravou, stejně jako ty ostatní odkazy.

Nechci nikomu kazit obchody, ale od takovéto firmy bych si nenechal nic dělat ani zadarmo.

Doufám, že si moje skromná stížnost najde cestu k někomu v dmplj.cz. Nebo snad dpml.cz? Jen si klikněte, vážně to nikam nevede 🙂

Dodatek

1) Adresa www.dpml.cz funguje – správně uživatele přesměruje na nový web. Ale bez toho www to nejde.

2) Na stránce existuje dokonce i kontaktní formulář, takže možná jde kontaktovat někoho kompetentního. Ale formulář našla až přítelkyně při revizi textu. Podívejte se na obrázek – odkaz na kontakty je na první pohled schovaný. Možná je to moje profesionální deformace, ale očekávám, že věci budou intuitivní. A když nejsou, tak se jejich používání pokud možno vyhýbám. Také proto raději používám jizdnirady.idnes.cz než dpmlj.cz.

"Neviditelné" kontakty

 

Odpověď DPMLJ

Dobrý den,

děkujeme za Váš zájem o naše internetové stránky. Váš článek včetně komentářů jsme si přečetli a některé chyby Vámi nalezené odstraníme. Jiné body však rozebereme trochu podrobněji.

Dva jízdní řády na jedné lince jsou na internetových stránkách vyvěšeny vždy pouze když dochází ke změně jízdního řádu. Nový jízdní řád se dává s předstihem, aby cestující měl možnost se zorientovat v připravovaných změnách. Ve Vámi popisovaném případě došlo pouze k neodstranění toho starého jízdního řádu. Totožné však jízdní řády určitě nejsou, vždy je v nich obsažena nějaká změna (nemusí být jen v časech, ale třeba v garantovaných spojích nebo poznámkách, atp.), která nemusí být na první pohled patrná.

Jinak ano JŘ s vyšším datem je ten novější (v každém jízdním řádu je přímo uvedeno datum, od kdy platí) a nahrazuje ten se starším datem. S poznámkou o zbytečných textech souhlasíme, ale i tak se najdou lidé, kteří nevědí na co koukají, a právě pro ně slouží popisky.

Co se týká poznámky, proč něco instalovat, tu považujeme skoro za zbytečnou. Všechny jízdní řády je možné zjistit na stránkách www.idos.cz (http://jizdnirady.idnes.cz/), na které i naše internetové stránky odkazují, a tak se domníváme, že není potřeba nic instalovat.

V první řadě formát PDF je dnes standardizovaný formát, rozšířený po celém světě, a proto tuto variantu preferujeme. V druhé řadě se jedná o shodné jízdní řády, které jsou vyvěšeny na jednotlivých staničních sloupcích, tudíž se jedná o jedna data, čímž předcházíme neshodám o platnosti jízdního řádu, toho co cestující vidí před sebou na staničním sloupku, a toho čím se řídí řidič MHD.

Rozložení webu je dáno požadavky vedení společnosti DPMLJ, a.s. a přihlíželo se také k požadavkům a podnětům od cestujících. Jediné, co možná kazí vzhled je sekce č.4 (Vámi takto označená), která je však dána povinností dle nařízení o dotačních programech EU. Že se jedná o dotace z EU, se dá zjistit ze všech čtyř obrázků.

Odkaz na jízdní řády přímo u seznamu jednotlivých linek je opravdu zbytečný, zajistíme nápravu.

Vaše stížnost je zatím jediná, ostatní připomínky a náměty jsou spíše kladné. Děkujeme tedy za ty Vaše a pokusíme se z nich poučit.

S přáním příjemného dne


Martina Poršová            Pavel Bouma
tisková mluvčí               vedoucí IT

Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce n. N., a. s.
Mrštíkova 3
461 71, Liberec III
Tel.: +420 485 344 128
Mobil: +420 739 682 130
www.dpml.cz