O pirátství

Kim Dotcom, autor Megauploadu, poskytl nový rozhovor. Říká v něm například, že více jak 50% souborů na Megauploadu nebylo staženo ani jednou. Lidé ho jednoduše využívali jako levné a všude dostupné úložiště svých osobních dat. O které samozřejmě nenávratně přišli, když americká vláda server zavřela. Důvod? Pirátství… což se často dá přeložit jako : sledování filmů nedostupných jinou, legální cestou. Cena rozhoduje samozřejmě také. Zaplatit několik set korun za originální film, na který se podívám tak možná dvakrát mi přijde jako špatný poměr cena/výkon. Znám dost lidí, kteří nikdy doma filmotéku neměli, ale když se začali filmy prodávat v trafikách za cca 50 Kč, najednou jich měli spousty.

Cituji Kim Dotcoma: “Jsem proti porušování autorských práv. Ale jsem také proti extrémismu autorských práv. A jsem proti hollywoodskému obchodnímu modelu, který pirátství podporuje. Megaupload není zodpopvědný za problém pirátství. To hollywoodská studia vydají film v Americe, a o šest měsíců později v ostatních částech světa. Každý ví, že film, že je venku. Fanoušci konkrétních herců ho chtějí vidět okamžitě. Ale oni nedávají lidem žádnou možnost přístupu k tomuto obsahu, i když jsou ti lidé ochotní zaplatit. A tak hledají alternativy na internetu a samozřejmě je najdou.”

Celé video je dostupné zde (14 minut, české titulky). Když jsem byl v Číně, pouštěli nám naši hostitelé filmy. Mají tam něco jako online filmotéku, odkud si můžete streamovat filmy. Výběr je obrovský, a k sehnání jsou i velmi nové filmy. Jsou v originálním znění s čínskými titulky. Pokud si pamatuji dobře, tak koncoví uživatelé neplatí nic; stejně jako u normální televize, je i tady bussiness model postavený na reklamě. U nás by taková služba byla nejspíš nelegální, ale z pohledu koncového uživatele to je vlastně totéž jako televize, jen lepší.