Nejhorší rada: Dělej co tě baví

Překlad článku od Penelope Trunk. Ne se vším souhlasím, ale je dobré se nad tím zamyslet. Článek jsem mírně zkrátil. Anglický originál zde: http://blog.penelopetrunk.com/2007/12/18/bad-career-advice-do-what-you-love/

Nejhorší možná rada ohledně kariéry, kterou vám někdo mohl dát a kterou jste nejspíš i vy sami často dali, zní “Dělej, co tě baví.”

Zapomeňte na to, je to absurdní. Píšu už od doby, kdy jsem ještě neuměla psát – už jako předškolák, jsem diktovala tátovi, co má napsat. Nemusíte být kvůli tomu ve školce, prostě když jste v kontaktu sami se sebou, tak děláte, co milujete, děj se co děj, protože to milujete.

Takže je bláznivé očekávat, že budete placení za něco, co byste stejně dělali. Můžete namítnout: “Podívej se na sebe. Ty děláš, co tě baví, a ještě za to dostaneš zaplaceno!” Ale to není pravda. My všichni máme více tváří, více úrovní, více zájmů, jsme komplikovaní lidé a nejspíš víte, že poznávání sama sebe je zdlouhavý proces. Nikdy nemilujeme jen jednu věc.

Jsem spisovatelka. Ráda píšu, ale sex mám ještě radši než psaní. Ale nedostávám za něj zaplaceno. Ani když ho mám zrovna málo nepřemýšlím v noci “měla bych teď psát nebo se raději milovat?” Rozhodnutí ohledně kariéry nejsou o tom, co milujete nejvíc. Je to rozhodnutí o tom, jaký způsob života chcete vést.

Jak byste vybrali jen jednu věc, kterou milujete a chcete ji dělat?

Často věc, kterou bychom měli pro svou kariéru dělat, je to, co bychom dělali, jen kdybychom tím získali nějakou odměnu.  Když si řeknete, že vaše práce musí být něco, co byste dělali i zadarmo, tak budete hledat hodně dlouho. Možná napořád.  Tak proč si něco takového vytyčovat? Odměna za práci je účast na něčem,  co je větší než vy, jste součástí společnosti, a dostáváte za to ocenění ve formě peněz.

Tlak, který nás vybízí mít dokonalou práci, je šílený. Lidé se ji často snaží najít než jim bude třicet, aby se vyhnuli krizi středního věku. Tlak je dostatečně silný na to, aby se z něho někdo sesypal. Jeden z nejčastějších důvodů deprese dvacetiletých je to, že si uvědomí, že “se nebudou moc živit tím, co milují.”

Dám vám jednu praktickou radu: nedělejte co vás baví, dělejte to, co jste. Doporučuji knihu Do what you are.

Vztahy jsou to, co dělá váš život skvělý, né práce. Ale práce vám může život zničit. Můžete mít pocit, že nejste páni svého času a nemůžete dodržet termíny. Ale žádná práce vám nedá pocit, že váš život je kompletní. Je to mýtus propagovaný lidmi, kteří říkají “dělej, co tě baví”. Dělání toho, co milujete, vám jistě přinese pocit naplnění. Ale nemusíte za to nutně dostávat zaplaceno.

Práce vám ale někdy taky může zachránit život. Pokud jste ztraceni a nevíte, co se životem, začněte pracovat. Vezměte jakoukoliv práci. Protože struktura a pravidelné setkávání s obyčejnými lidmi, spolu s přispíváním do většího celku jsou všechno věci, které pomáhají najít rovnováhu v životě.

Jestli jste zavaleni pocitem “musím dělat, co mě nejvíc baví”, měli byste si uvědomit, že jste úplně normální a možná na to i zapomenout. Dělejte něco, co vás rozvíjí. Cokoliv.

Pokud na vás leze deprese, zvažte to, že vám může pomoct normální práce. Pracovat a být ceněn společností je důležité. Ať je to dobře nebo špatně, vážíme si často lidí, kteří mají peníze. Vydělejte si nějaké. Mít práci, kterou milujete, není až tak důležité. Mít kvalitní vztahy je také důležité. Investujte do nich.