4 pilíře štěstí

Tenhle článek původně začal jako pokus o definici úspěchu. Často se o někom píše, jako že to je například “úspěšný podnikatel” nebo úspěšný spisovatel. Ale sousloví “úspěšný programátor” nebo “úspěšný dělník” už zní poněkud divně. Co je vlastně úspěch? Je to opak neúspěchu? Za neúspěšné považujeme různé zkrachovalce, bezdomovce, alkoholiky, gamblery… Ale když nejsem bezdomovec a nechlastám, tak to ze mně ještě nedělá úspěšného člověka.

Možná se dá slovo “úspěšný” zaměnit za slovo “šťastný”. Štěstí je širší pojem než úspěch, a podle mého názoru důležitější. Když vydělám hodně peněz, ale budu se doma hádat se ženou, tak asi moc šťastný nebudu. Obecně sice platí, že domácnosti, kde je více peněz, jsou šťastnější a stabilnější než ty, kde je chudoba, ale neplatí to automaticky. Možná jsem úspěšný v práci, ale jsem úspěšný i v osobním životě? Být úspěšný nebo neúspěšný není tak lehké definovat, protože mezi těmito pojmy je široká šedá zóna. Navíc nikdo si o sobě nechce myslet, že je neúspěšný. Když jsem o tom přemýšlel, došel jsem k tomu, že existuje několik oblastí úspěchu a celkový pocit štěstí v životě se odvíjí od toho, nakolik jsem v těch jednotlivých oblastech úspěšný. Pojmenoval jsem si je “pilíře štěstí”, protože stejně jako se kácí stavba, kde jeden pilíř chybí, mizí pocit štěstí, když jeden z těchto bodů není splněn.

4 pilíře štěstí

  • Fungující rodina a vztahy
  • Naplňující práce
  • Profesní rozvoj
  • Kultivace osobnosti a víra

Nutno říci, že tyto body jsou moje subjektivní. Můžete to mít třeba jinak. Rád se dozvím, jak štěstí a úspěch definujete vy.

Rodina a vztahy

Mám dlouhodobý fungující vztah? Pokud mám děti, umím je respektovat jako rovnoprávné partnery a nestavět se nad ně? Umím vyslechnout druhé? Můžou mi druzí něco sdělit, aniž bych jim hned uděloval svoje (nevyžádané) rady? Mám fungující vztahy napříč generacemi? Dokážu odpovědět mírně, když partner udělá něco, co mi vadí?

Naplňující práce

Základní určující otázka: “těším se do práce?” Dává mi moje práce smysl nebo jen vydělávám peníze? Dělám s kvalitními lidmi, kterých si vážím nebo jsem si vybral práci, kde mám šéfa pitomce? Cítím se adekvátně ohodnocen? Mám kvalitní zpětnou vazbu na to, co dělám?

Profesní rozvoj

Učím se průběžně nové věci? Posouvám se někam (kromě odchodu do důchodu:))? Mám nějaký plán, kde chci být za rok? Daří se mi ho plnit nebo je to jen zbožné přání, že jednou bude líp? Mám motivaci učit se? Umím si přiznat, že něco neumím?

Kultivace osobnosti a víra

Usiluju o to, být kvalitním člověkem? Pomáhám lidem, které neznám? Nebojím se podívat se svému strachu do tváře? Umím dobře umřít? Jsem na smrt připravený? (No a co, že mi je 30!) Umím aktivně odpouštět těm, co mi způsobili bolest? Přát jim štěstí? Přemýšlím o Bohu? (Poznámka: Nejsem věřící, jsem hledající.)

Pokud některý z těchto pilířů nemám, pak, dle mého názoru, nejsem úspěšný a šťastný. Není to samozřejmě černobílé, ale snad jsem to vysvětlil dobře. Jsou to všechno navzájem se ovlivňující propojené nádoby. Pokud na sobě nepracuji a chybí mi sebereflexe, tak mi nebudou fungovat vztahy a budu za to obviňovat druhé. A nebudu úspěšný. Pokud mně jde hlavně o to, vydělat hodně peněz, může se ze mě stát hyena jako z bulvárního redaktora Pavla Novotného. Z tohohle neobvykle upřímného rozhovoru s ním mrazí v zádech. Vydělává určitě hodně, ale čím??

Jak chápete úspěch vy? Jak si ho pro sebe definujete? Podělte se o svoje názory v komentářích, budu rád.

Související články

O milování nepřátel a odpuštění

Pokud se vám článek líbil, nezapomeňte ho sdílet!