Ohlédnutí za DevFestem 2014

Letošní DevFest se mi hodně líbil a oproti minulému jsem si ho mnohem více užil a méně se dozvěděl 🙂 Což bylo samozřejmě dáno tím, že jsem se tentokrát rozhodl nehonit se přednáškami a snažit se stihnout co nejvíc. Přednášek a navzájem si konkurujících akcí bylo tolik, že by se to stejně stihnout nedalo. Na některé přednášky se pak (snad) podívám ze záznamu. Vypíchnu tedy co mě zaujalo nejvíc. Je to čistě subjektivní pohled.

Co se mi hodně líbilo, tak byla bohatá nabídka doprovodného programu. Například Machine Room a Oculus Rift byla naprostá bomba. Přednášky jsou samozřejmě užitečné, ale na druhou stranu, za 45 minut se člověk nedozví nic zásadního nebo průlomového (Což je v pořádku, přednášky chápu jako inspiraci pro domácí nebo pracovní studium).  Jeden český startup (bohužel už nevím jméno) vyvinul modul, který umožňuje používat v rámci Oculus Rift i ruce. Měli připravené demo, kde si člověk mohl vlézt do srdce a nastartoval krevní oběh. Ale měli i druhé demo, kde se člověk mohl dostat až do vesmíru na oběžnou dráhu Země. To byla totální pecka, fakt úžasný pocit. Nejsilnější bylo, když jsem se na konci dema ocitl na vrcholu mrakodrapu. Měl jsem dost reálný pocit, že spadnu 🙂 Všechny svaly zaťatý, strach v očích, paráda 🙂

Z toho co jsem slyšel od ostatních lidí, tak další oblíbená atrakce byl celý Machine Room. Evidentně mají programátoři zalíbení v robotech a hračkách z Merkuru. Počítám, že pár lidí si ho pár lidí nadělí pod stromeček 🙂 Někdo vyráběl šperky ze starých klávesnic, další řídili quadrokoptéry nebo debuggoval drony. Další sexy magnet bylo svezení se novou Teslou. Mně se to bohužel nepodařilo (čti: nechtělo se mi čekat frontu), tak jsem jen sledoval jak jezdí okolo areálu. Řidič předváděl jak rychle se Tesla dostane na stovku, takže netrvalo dlouho a někdo na ně zavolal policajty 🙂 Dost dobrá také byla LARP hra – viz zde.

Jinak z přednášek se mi dost líbila “moje garáž, můj hrad” od Štěpána Bechyňského, kde ukazoval jak si postavil zařízení na detekci volného místa v garáži. Naprosto přetechnizované řešení, které zvládne asi milion garáží za 1 dolar 🙂 Šel jsem pak i na jeho workshop o tom jak si vyrobit tištěný spoj, ale nejsem elektrotechnik, takže jsem to vůbec nepobíral a v půlce odešel.

Dobrá přednáška také byla od Tomáše Holase o vlivu firemní kultury na produktivitu programátorů. Mluvil mi z duše. A dobré je, že většinu věcí o kterých mluvil, děláme správně 🙂 Takže … pokud umíš C#/Javascript/Typescript a baví tě dělat dobré weby, tak pojď pracovat k nám. Hledáme webové vývojáře.