Jak jsme vyhráli Dart Hackathon

Musím říct, že to byl naprosto super hackathon. Skvěle jsem si ho užil, potkal jsem zajímavé lidi a dost dobře jsem se bavil. Kromě pár shlédnutých prezentací na webu jsem jazyk Dart neznal. A neznal jsem ani kluky, se kterými jsem se dal do teamu, Tibora a Martina. Během dvou dnů jsme společně napsali krásnou aplikaci, osahal jsem si Dart, canvas, audio API, prostě věci, které mě už nějakou dobu zajímaly, ale neměl jsem čas se k nim pořádně dostat. Hackathon je k tomuto ideální přiležitost. Kde jinde si vyzkoušíte nový jazyk? Doma po večerech je to jednak trochu nudné, skoro smutné a vůbec… doma to prostě nemá tu štávu, zvláště, když máte rodinu a váš volný čas se počítá v desítkách minut… Takže, až příště uslyšíte o hackathonu a budete váhat, jestli jet, tak neváhejte a rozhodně jeďte, stojí to za to. Nemusíte se bát, že se ztrapníte nebo něco nebudete umět (a když jo, tak co… taky zkušenost 🙂 ) Ani jeden z nás neměl s Dartem žádné předchozí zkušenosti.

Chtěl bych tímto také poděkovat organizátorům z GUGu a Filipovi Hráčkovi za zorganizování téhle akce. A taky za večeři a zajímavý pokec 🙂 Takže to tak na úvod.

Teď k těm soutěžím. O tom, že bude nějaká teamová soutěž, jsem se dozvěděl až den předem, a poněkud mě to zaskočilo. Neměl jsem v podstatě nic připraveného, což se nakonec ukázalo jako plus, jinak bychom asi dělali na něčem mnohem nudnějším.

První soutěž byla o titul Top Night Coder. V podstatě šlo o to nakomitovat během noci do gitu co nejvíce commitů. (O tom, co je to git, se můžete dozvědět na zábavné přednášce od Tomáše Jukina @Inza.) Nikde nebylo řečeno, že commitnutý kód musí být spustitelný 🙂 Takže tuhle část za nás vyřešil maličký skriptík, který jednou za pár minut otevřel soubor, přihodil pár řádek, uložil, commitnul a pushnul do repozitáře. Fungoval skvěle až na jeden malý zádrhel: zapomněl jsem totiž, že se mi notebook po 30ti minutách nečinnosti automaticky vypne. Takže těch commitů zase tolik nebylo 🙂 Naštěstí Martin byl v noci vzhůru a fakt pracoval. (Respekt). Vyhráli jsme dartího oskara a tričko, které mi je velké.

Druhá soutěž byla náročnější. A to, že jsme vyhráli je asi dílem šťastné chemie a nápadu. Inspiroval nás projekt CoffeePhysics a několik uměleckých fotografií v Hubu. Chtěli jsme udělat nějaký grafický vizualizér hudby, něco jako jsou takové ty “šetřiče” v Media Playeru. Nebo proud balónků, které budou skákat v rytmu hudby a odrážet se od sebe, měnit barvy, velikost a tak… řešení kolizí objektů  a podobně ale bylo nad naše síly a časové možnosti. Balónky tam nakonec jsou, i když mnohem jednodušší. A vizualizér taky.  Ta aplikace je prostě zdroj radosti a blaha 🙂 Její vývoj mě fakt dost bavil. Díky kluci! Snad se vám náš výtvor bude také líbit. PS: Zdrojáky jsou na githubu, tak si s nima klidně hrajte.

PS: Další bonus tohodle hackathonu byl online rozhovor s jednim z vývojářů Dartu Sethem Laddem. Ale o tom příště v separátním blogpostu….