Důkaz nebe?

Nechci nikoho přesvědčovat o pravdivosti křesťanství, tenhle článek je jen moje přemýšlení nahlas. V knize Heaven is for real je zmíněná tehdy 8miletá dívka jménem Akiane Kramarik, která stejně jako Colton, viděla Nebe. Coltonovi rodiče se ho ptali, jak Ježíš vypadá a ukazovali mu různé Ježíšovy portréty v knihách. Žádný ale neodpovídal tomu, co Colton viděl. Vždycky měl Ježíš buď moc dlouhé vlasy, vousy, oblečení… prostě vždycky bylo něco špatně. Jednoho dne se doslechli o Akianě a jejích obrazech (Akiana už od útlého dětství výborně maluje). Našli na internetu její portét Ježíše a zeptali se Coltona, co je špatně na tomhle obrazu. Colton se na něj dlouho díval, a pak řekl “Tenhle je správně, to je on.”

Co teď s tím? Mám to chápat jako důkaz existence Nebe a dát se zase na křesťanství? Nebo to můžu vzít jen jako čistě externí informaci, která je jen v hloupé knize a papír přeci snese všechno. Je ta informace ověřitelná? Jak to, že Akiana měla naprosto stejnou vizi Ježíše jako Colton? A jak to, že jiné kultury, nezasažené křesťanstvím, mají odlišná božstva a odlišné vize? Jinak bychom nejspíš měli všichni stejné mýty. Nutno podotknout, že Akiana vyrůstala v ateistické rodině a o Bohu jí nikdo neříkal. Přesto ho zakoušela. Sdílíme snad nějakou kolektivní vizi světa, která nás podvědomě ovlivňuje, aniž si to uvědomujeme? Kdesi jsem četl (bohužel si už nepamatuji kde), o ženě, která ač s hinduismem nebo Indií neměla nic společného, vídala ve svých vizích Ganéšu. Nevím, jak si to vysvětlit, tak to alespoň píšu sem, abych si utřídil myšlenky.

O podobném tématu je i román Keeping Faith od Jodi Picoult. Je o dívce, která po rozvodu rodičů začne vídat Ježíše. Jde jen o román, a autorka netvrdí, že se jedná o skutečnost. Ale rozhodně stojí za přečtení, už jen pro to, že člověka donutí přemýšlet a pochybovat.

Co si o tom myslíte? Máte zkušenosti s něčím podobným?