Dobrodružství s Ask Toolbar

K nové verzi Javy nám Oracle nadělil dáreček v podobě univerzálního kurvítka webových stránek. Jmenuje se Ask Toolbar. Neobjevuje se bohužel jen jako součást instalace Javy, ale je v poslední době přibalován i k užitečným prográmkům zdarma. Chápu, že jejich autoři potřebují peníze, ale přidávat pro to, do svých programů takovouhle sračku… to bych se styděl. Ask Toolbar sám sebe popisuje jako “užitečné rozšíření prohlížeče, aby uživatelé mohli snáze přistupovat ke svým oblíbeným webům”. Pokud si nedáte pozor, tak vám změní nastavení vyhledávače na Ask.com.

Tím legrace nekončí, protože Ask Toolbar aktivně mění HTML kód prohlížených stránek. Jednak jejich lišta je vložený iframe (prasox), za druhé je nastylovaný tak, že může překrývat hlavičku stránky a vy se pak nemůžete kliknout na některé odkazy, protože je prostě překryje. Aby toho nebylo málo, tak mění i atributy elementu <footer>. Proč to dělá mi je záhadou. Dáte si práci s nastylováním vaší aplikace, pak ji navštíví nějaký člověk s Ask Toolbarem, chce se zaregistrovat nebo přihlásit a nejde mu to, protože Ask Toolbar posunul patičku a schoval tlačítko “Zaregistrovat se”. Bezva software, jen co je pravda.

O jeho “oblíbenosti” svědčí i to, že google sám nabízí odkazy na návody na jeho odstranění hned na první stránce vyhledávání. Je vidět, že Ask Toolbar nikdo nevyhledává, všichni hledají, jak se ho zbavit. Přoč ho nabízí i takové bohaté společnosti jako Oracle fakt nechápu.

ask toolbar google

Schované tlačítko Register
Schované tlačítko Register
Takhle to melo vypadat ..
Takhle to melo vypadat ..
Změněný HTML kod
Změněný HTML kod

Ps: Nainstaloval jsem si ho jen proto, že jsem potřebovat otestovat naší aplikaci…

Update

Ask Toolbar mění html attributty na elementu <footer>, jen když je footer absolutně pozicovaný.