Co je dobré vědět, máte-li za ženu pletařku

Převzato z blogu o pleteni “U jehlic a klubíček”. Popisovanou situaci znám z první ruky, nelze než souhlasit 🙂

Především si uvědomte, že vás potkalo veliké štěstí, protože:

  • v zimě nejspíš nezmrznete. O dostatečnou zásobu čepic, rukavic, šál, svetrů a teplých ponožek máte postaráno.
  • pletařka bývá věrná. Večer se zdržuje doma, protože plete. Při dovolené na pláži nekouká po jiných mužích, protože musí sledovat vzor a jiní muži nekoukají na ni, protože se zapomene vysvléct do plavek a není jí vidět do tváře. Jede-li na výlet, pak je obklopena jinými ženami – pletařkami a cestují na sraz pletařek, nebo veletrh ručních prací. Na takové akci potká jen minimum mužů.
  • žena pletařka je velmi tolerantní. Nenutí vás chodit na procházky, do divadla, ani do posilovny, protože plete a na tohle nemá čas. Při pletení zapomíná kolik je hodin, takže si ani nevšimne, že jdete domů o dvě hodiny později a v lehce podroušeném stavu.
  • pletařka chápe vaše koníčky, či sběratelské aktivity. Obojí dobře zná.
  • pletařka trpí chronickým pocitem viny, protože si je vědoma, že by se měla věnovat i něčemu jinému, než pletení, proto vám občas připraví nějaké příjemné překvapení a bývá neobvykle vlídná (zejména pokud předtím utratila za přízi nehorázné množství peněz).

Čekají vás ale i drobné komplikace:

  • na klubka vlny narazíte úplně všude. Dobrá rada: klubka z mrazáku nevyndávejte, jsou tam schválně.
  • můžete spustit hroznou scénu, pokud neopatrně přesunete rozpletený kus a podaří se vám stáhnout oka z jehlice. Dobrá rada: jehlic na pletení ponožek je pět. Přepočítejte je, vyhnete se tak pozdějšímu náročnému hledání té chybějící.
  • občas večer na sporáku najdete místo hrnce s večeří hrnec plný vlny. Dobrá rada: neptejte se, jestli by nešlo barvit vlnu bez octa. Nešlo. Ten smrad vyvětráte.
  • zásoby příze se během času množí geometrickou řadou, takže pokud si berete dívku s jednou igelitkou příze, nezůstane při ní. Dobrá rada: opakované připomínání, že „už těch klubek máš přece hodně“ nefunguje. Vždycky se hodí další.
  • kvalitní příze je dost drahá. Tisícové propady na účtu jsou pravidelným úkazem. Dobrá rada: zřiďte účet, ke kterému vaše žena nemá přístup, abyste měli na chleba.
  • Při pletení složitých vzorů je třeba se soustředit. V takové situaci pletařka nevidí a neslyší, ale je schopna přesvědčivě předstírat pozornost používáním slov „hmmm“ a „ano“. Dobrá rada: chcete-li ženě něco podstatného sdělit a dočkat se smysluplné reakce, počkejte, až dodělá řadu a dopočítá oka a přimějte ji, aby pletení odložila. Pak máte šanci na rozhovor.

PS: Dávejte pozor, kam si sedáte. Bambusové jehlice jsou křehké, můžete je zlomit. Karbonové jehlice jsou naopak velmi pevné, můžete si je….