Proč vám to tak trvá?

Můj překlad vtipné a výstižné odpovědí na zásadní otázku, proč jsou softwarové projekty téměř vždy tak brutálně pozadu. Originál zde: http://www.quora.com/Engineering-Management/Why-are-software-development-task-estimations-regularly-off-by-a-factor-of-2-3

Krásná analogie

Pojďme na pěší tůru ze San Fransica do Los Angeles za kamarády. Půjdeme podél pobřeží a na mapě vypadá trasa následovně.

Ze San Francisca do Los Angeles

Cesta je dlouhá zhruba 400 mil, průměrná rychlost chůze jsou 4 míle za hodinu, takže když půjdeme 10 hodin denně, tak za 10 dní tam dojdeme. Ne? Jednoduché kupecké počty. Zavoláme kamarádům, ať rezervují místa v restauraci na příští neděli v 18h večer, oslavíme náš triumfální příchod. Kamarádi se už těší!

Druhý den hned ráno vyrážíme na tůru. Jsme plní elánu a nadšení, tohle bude prostě skvělý výlet. Ale když se podíváme na detailnější mapu, ztuhne nám úsměv. Je na ní teď vidět tolik malých zákrut, že je jasné, že ta cesta je aspoň o čtvrtinu delší. Tedy ne 400 mil, ale tak 500. Musíme být realističtí, to do neděle nestihneme. Tak zavoláme kamarádům, že přijdeme asi o dva dny později. 12 dní z SF do LA je pořád dost dobrý čas.

Kurva, samá zákruta

Mírná nepříjemnost je už za námi a konečně vyrážíme. Ale za nějaké 2 hodiny jsme sotva kousek za Zoo za městem. Jak je to možné??  Cesta totiž vypadá zhruba takhle.

Písek, kameny, špatný terén…

Božéé, tohle je hrozná cesta! Samý písek, do kterého se boří nohy, schody, kameny, překážky a nebezpečné krvelačné příšery! Za hodinu ujdeme jen 2 míle, to je polovina toho, co jsme chtěli. Můžeme buď 12 hodin denně chodit nebo posunout termín příchodu o týden. Zavoláme kamarádům a omluvíme se, že přijdeme až tu další neděli… Začínají být trochu naštvaní, ale ještě to je dobrý 🙂

Nocujeme v Moss Beach po úmorné 12ti hodinové cestě. Děsně fouká a v tom větru nejde postavit stan. Uleháme až o půlnoci úplně dobití. Ale to zvládneme. Zítra prostě půjdeme o to rychleji a ono to nějak půjde.

Druhý den se probouzíme o 2 hodiny později. Zaspali jsme! 12 hodin chůze dneska fakt nedáme. Ok, dneska tedy půjdeme  jen 10, ale zítra 14 hodin.

Vlečeme se dalších pár hodin, když si všimnu, že můj kamarád kulhá. Puchýře. To nám ještě tak scházelo! Musíme to hned pořešit, nebo to bude ještě horší. Zaběhnu do nejbližšího města pro náplasti, trvá mi to 45 minut. Jsem vyčerpaný a slunce pomalu zapadá, tak se rozhodneme se pro dnešek utábořit tam, kde jsme. Dnes jsme toho ušli dost málo, zítra to musíme dohnat.

Druhý den ráno vstaneme, obvážeme si nohy a po pár metrech chůze vidíme tohle. Sakra! To v mapě nebylo!

Tohle na mapě nebylo…

Musíme to obejít. Jdeme 3 míle do vnitrozemí, kolem nějakého pitomého plotu, dvakrát se ztratíme. Když jsme konečně zase na pobřeží je skoro poledne… Půlden ztracený kvůli jedné míli. Kamarádům nevoláme, raději to zpoždění doženeme  tak, že půjdeme až do půlnoci.

Po noci nekvalitního přerušovaného spánku se budíme do mlhy. Můj společník má horečku a bolí ho hlava. Dnešek je ztracený, musíme odpočívat. Zítra budeme na nohou 14h, ať to doženeme. Budeme odpočatí, tak snad zvládneme.  Zbývá přeci už jen pár dní.

Druhý den ráno se dívám do mapy:

To jsme toho ušli…

Ty krávo! Dnes je pátý den z našeho 10tidenního výletu a ještě jsme ani nevyšli z Bay Area. To je šílený. Musíme si sednout a přepočítat náš odhad. Musíme taky zavolat našim kamarádům v Los Angeles. Budou hodně naštvaný, ale alespoň budou vědět, na čem jsou.

Můj společník říká: “Ušli jsme 40 mil za 4 dny, cesta má alespoň 600 mil. Takže nám to potrvá tak 60, možná 70 dní.” Vysměju se mu “Sice jsem tudy nikdy nešel, ale vím, že cesta pěšky ze SF do LA netrvá 70 dní. To bychom tam nedošli ani do Velikonoc. Když půjdeme 16 h denně, tak to můžeme ještě zvládnout. Bude to hodně těžký, ale musí to jít.” Můj společník mě okřikne: “To ty jsi jim řekl, že tam dojdeme v neděli. Je to tvoje chyba. Udělal jsi špatný odhad, a já kvůli tomu mám trpět??”

Od té doby spolu nemluvíme. A kamarádi v LA nám nezvedají telefon.

Další ráno vyrážíme až v 10 h, protože byla bouřka. Cestou se nám dělají další puchýře. Došel nám toaletní papír, v příští vesnici ho musíme koupit. Za pár metrů přicházíme k bouřící řece. Není tu žádný most a já cítím,že na mě přichází průjem …

A jaké máte zkušenosti s odhadem pracnosti vy? Poslední projekt, na kterém jsem dělal, byl odhadovaný na max 6 měsíců. Začali jsme o 2 měsíce později, protože se dodělávalo ještě něco jiného a pak se vlekl více jak rok a půl, možná dva. Znáte to taky?

A co na to říká Dilbert? 🙂

Dilbert je Buh