Dojmy z Dart Hackathonu 2014

15.2.2014 byl v Liberci (a na jiných místech) hackathon k příležitosti vydání stabilní verze Dartu. Těšil jsem se, že si zaprogramuju, a udělám nějakou skvělou a zábavnou věc jako minule, Dart Music. Buď, že na ni navážu a udělám další animaci reagující na hudbu nebo nějakou hru nebo něco využívající genetických algoritmů, protože mě láká si je vyzkoušet. Dal jsem se dohromady s Tomášem Jukinem a rozhodli jsme se udělat jednoduchou hru (kosmická loď vyhýbající se asteroidům. Loď by byla částečně řízená multi agentním systémem, Tomáš na tohle téma psal diplomku). Bohužel jsme ve výsledku nenaprogramovali skoro nic. Většinu času jsme zabili na rozcházení různých knihoven. Chtěl jsem použít DartAngular a Box2D nebo StageXL pro kreslení na canvas. Bohužel DartAngular nefungoval. Příklady, které byly v dokumentaci, nám nefungovaly, nešly ani zkompilovat. Po přidání příkazu import ../path/to/angular.dart to chvíli chodilo. Zdůrazňuji, že chvíli. Pak jsem přidal Box2D a DartAngular už zase nefungoval. Po odebrání reference na box2d a tedy vrácení se do původního stavu, to stejně nefungovalo. Bohužel jsem nebyl sám, komu DartAngular nechodil. Nehledě na to, že příklady pro DartAngular používají pro mě dost exotické anotace, které určují, jestli je daná třída direktiva nebo controller nebo service.

Takže paradoxně na minulém hackathonu 2012, kdy nebyly žádné dartí knihovny a všechno jsme si psali sami, jsme byli mnohem produktivnější.

Co se Dart Editoru týče, tak podle mně žádná sláva. IntelliSence moc nenapovídá,  neumí doplnit chybějící import statement při použití třídy definované v jiném souboru (ale to myslím Visual Studio bez Resharperu taky neumí). Kluk vedle měl problém: Dart Editor mu nechtěl zkompilovat validní kód. Poté, co smazal závorku, uložil soubor, přidal ji znovu, zase uložil, tak už to zkompilovat šlo. Jana Moudrá reportovala podobný problém.  Zlatý TypeScript a VisualStudio s Resharperem.

Co se mi líbilo

Dart jako jazyk je pěkný, a když už je ve verzi 1.0, tak se nebude tak překotně měnit. A budoucí verze Chromu by prý měly mít Dart VM přímo v sobě. Takže to možná Google myslí s Dartem vážně. Pokud ho ovšem nezařízne jako jiné projekty.

Hackathony jsou super a za to že tenhle kluci z libereckého Spagetti Code uspořádali jim patří můj dík. Dozvěděl jsem se pár drbů z Heuréky.cz, v jejíchž prostorech se akce konala, o tom, kolik berou programátoři v COBOLu, jaké se kde staly průsery a taky jsem měl dovolenou od dětí, a to se počítá 🙂 Díky, kluci, za uspořádání. Marek z Heuréky říkal, že do budoucna plánují pořádat nebo hostovat přednášky, tak bude na co se těšit.

Obrázek za tisíc slov, aneb ať žije DartAngular 🙂

dart

PS: Hledáme programátora