Ohlédnutí za konferencí Wisephora 2016

Děkuji Topmonks za super konferenci. Udělala mi radost 🙂

Nosné myšlenky, které jsem si odnesl

(Podle mých zápisků v notýsku, není to doslovný přepis, spíše zachycení poselství. Nebyl jsem na všech přednáškách, takže něco chybí… A něco mě třeba tolik nezaujalo 🙂 )

@steida – Člověk umře a Bůh se ho zeptá: “Tak co, jak bylo v ráji”?

@steida – Stát je to, co vznikne, když se lidé o stát nezajímají.

Celkově dost zajímavá přednáška. O anarcho-kapitalismu nevím skoro nic, nedokážu posoudit, nakolik je to utopie a nakolik by to mohlo fungovat v praxi. Stát chápu trochu jako protiváhu megakorporacím, protože je stát dokáže do jisté míry regulovat zákony. Otázka je, jestli v tom nejsem naivní 🙂

@vojtarocek – Každý obor, kde existují velké výdělky, není dostatečně optimalizovaný. Přijde nějaký disruptor, který celý obor překope. Typickým příkladem jsou velké banky.

@vojtarocek – Zmenšuje se nika pro chytré lidi. Pro většinu z nich už není možné zbohatnout.  Dříve někdo dokázal vydělat spoustu peněz, protože byl o něco chytřejší než ostatní a dokázal systém očůrat. To je dnes mnohem těžší. Algoritmy nás všechny srovnají…

@vojtarocek – Až naplno přijde virtuální realita a základní příjem, tak většina neproduktivní populace nebude mít důvod VR brýle sundat a postupně uhnijou ve virtuální realitě.

Tomáš Formánek – rozhovor s 95ti letým japonským kuchařem, který stále pracuje a roznáší lidem tofu ve své restauraci – http://www.madfeed.co/video/jiro-ono-and-rene-redzepi-have-a-cup-of-tea/

Ondřej Štefl – Základní stavba školních předmětů je z roku 1848.

Ondřej Štefl – Neptej se dítěte, co dostalo za známku, zeptej se ho, co mu udělalo ten den ve škole radost.

Ondřej Štefl – Ve Scio škole mají děti 4-5 týdenní projekty a mezi nimi je sabatický týden, kdy se rozhodují na jakém projektu chtějí dělat příště.

Petr Skondrojanis – Ve věku tlaku na zisk a efektivitu nemůžete očekávat, že zvítězí humanita nad ziskem.

Petr Skondrojanis – Home office není benefit, ale lidský přístup.

Petr Ludwig – Nachytej lidi při tom, že dělají něco dobře (a řekni jim to).

Petr Ludwig – Ikigai ikigai

Petr Ludwig – Vyhrál jsi? Prohrál jsi? To jsou špatné otázky. Zeptej se “udělal jsi, vše co jsi mohl?”

Petr LudwigNaučená bezmoc (odkaz na rozhovor)

Dělali výzkum s hlodavci a toho křečka dali do akvária bez vody a přikryli ho skleněným víkem. První den se snažil vyskočit a hlavou narážel do skleněného víka. Druhý den skákal méně, třetí ještě méně. Po pár dnech to víko sundali a ten křeček už se nikdy nepokusil vyskočit. Získal naučenou bezmoc, což potkává i nás lidi. Párkrát něco zkusíme, když to nejde, tak už se o to dále nepokoušíme. Na sloních farmách najdete slony přivázané tenkým provázkem. Oni vám řeknou, že tím tenkým provázkem přivázali ještě slůně, které se přesvědčilo o tom, že provázek nejde utrhnout. Poté vyrostlo v ohromného slona a už se o to nikdy nepokusilo, protože získalo tu naučenou bezmoc. Je to taková ta rezignovanost.

Tomáš Hrivnák – Máme atrofovanou schopnost prožívat vůči schopnosti programovat.

Tomáš Hrivnák – Hodně mluví o Viktoru E. Franklovi, rakousko-židovském psychologovi, který prošel koncentračním táborem. Frankl přinesl termín logoterapie – terapie smyslem. Spousta lidí dnes nemá (svůj) smysl života a nahrazuje ho mocí (stoupání po kariérním žebříčku, nadvláda nad lidmi) nebo slastí (peníze, drogy, zážitky). S panem Hrivnákem jsem pak ještě krátce mluvil na baru. (viz níže)

Hlavní myšlenka rozhovoru s p. Hrivnákem

Lidé, hlavně muži, mají svoji identitu a smysl života spjatý se svou prací. Muži potřebuji pracovat, aby se cítili užiteční a mužní. Co se s nimi stane, když většinu práce nahradí stroje? Co to udělá s jejich sebehodnotou, pracovitostí, pocitem, že někam patří a že jejich život má smysl a řád? Už dnes má spousta mužů problém definovat svoji mužnost. Stírají se rozdíly mezi muži a ženami, ženy už muže tolik nepotřebují… Tento trend bude sílit. K tomu se přidává virtualizace,  určitá odtrženost od reality a ticha.

Feedback

Celkově dost dobrá konference. Velké díky všem lidem z Topmonks za uspořádání! Hodně mě potěšil workshop Taiči. Kdysi jsem taiči cvičil a úplně jsem zapomněl, jaký to je skvělý pocit 🙂

Některé přednášky byly silnější, jiné slabší a opakovaly to, co už zaznělo jinde. Ale to se asi dalo čekat… pokud je něco moc nové a nikdy jste to neslyšeli, tak si nejspíš řeknete, že je to blbost. Takže ok.

DSC_0546
Credit – http://nataliyayashchuk.pixieset.com/wisephora2016/

Tip na témata na příští rok

Tohle je čistě subjektivní, někoho třeba osloví jiné věci. Možná moje tipy patří spíše na nějakou konferenci o osobním rozvoji 🙂

Hledání smyslu – částečně to zaznělo na Hrivnákově přednášce, ale je to hodně silné téma, o kterém se, myslím, mluví málo. Lidé potřebují ve svém životě vidět (vyšší) smysl, často ho mají spojený s prací, ale tradiční práce ubývá a rychle se mění. Co to udělá s hodnotami nastupující generace?

Rodina – základní prvek společnosti se také rychle mění. Přibývá rozvodů, singles, mingles, lidé odkládají početí dítěte, mají spoustu jiných možností, o které se narozením dítěte připraví. Jaké vztahy budou převažovat? Jak důležité je mít stabilní rodinu? Za jakých podmínek? Dříve spolu lidé často zůstávali z ekonomických důvodů, dnes už nemusí. Je to dobře nebo špatně, a proč?

Instantní informace, overload a informační dieta – nikdy dříve jsme nevygenerovali tolik dat o sobě. Nikdy dříve jsme neměli tolik informací k dispozici. Spousta lidí je přilepená na svůj mobil, facebook, twitter, sociální síť. Přibývá lidí závislých na internetu a sociálních sítích, přibývá depresí z toho, že se lidé srovnávají s “dokonalými statusy” svých přátel a známých na FB. Jsme zvyklí mít všechny informace hned. Umíme čekat? Být zticha? Dnes máme milion způsobů, jak šířit svoje myšlenky do světa, ale možná ztrácíme schopnost naslouchat a kriticky myslet.

Spánek – lidé dnes spí v průměru o hodinu až hodinu a půl méně. Mnoho lidi “zkontroluje” facebook a email než jde spát, nebo si otevře dříve než se nasnídá. Večer koukáme na televizi, tablet, mobil atd… ale modré světlo monitorů má vliv na náš spánkový cyklus a probouzí nás. Hůře se pak usíná….

Pracovní doba – opravdu potřebujeme pracovat 8 hodin denně? Odkud se to vlastně vzalo? Kolik hodin denně potřebuje člověk pracovat, aby se cítil užitečný a naplněný a zároveň ho práce uživila?