Přechod z WordPressu na Disqus

Dlouho jsem na blogu neměl žádnou ochranu proti spamu, občas mi nějaký robot něco zaspamoval, ale komentář jsem nikdy neschválil, a tak se ani nikde nezobrazoval. Takže mně to netrápilo. WordPress má šikovnou funkci, že když vám někdo napíše komentář k článku, automaticky dostanete email s odkazem na schválení nebo smazání dotyčného komentáře. Jednoho dne mi ale přišel veselý email z webhostingu, že mi dočasně vypínají možnost posílání mailů, protože se jich během dvou dnů poslalo víc jak 10 000. (Ano deset tisíc). O ou 🙂

Po chvíli hledání a porovnávání jsem zvolil jako náhradu Disqus. Pro ty, kdo nevědí o co jde, tak to je systém pro správu vašich komentářů napříč celým webem. Mají vlastní wordpress plugin, takže přechod na nový systém by měl být bezbolestný. Jenže nebyl 🙂 Nainstaloval jsem si plugin, kliknul na “Export comments to Disqus”, ukázalo se mi takové to ajaxové kolečko a nic se nedělo. Jsem trpělivý a tak čekám… minutu, dvě, tři … deset. Patnáct. To už je trochu moc, ne? Hmm… asi se něco zaseklo. Zkontroluju si tedy komentáře pod nějakým článkem a …a… a nic. Komentáře jsou pryč.

Nakonec jsem zjistil, že jsem se dostal do nějakého podivného mezistavu, kdy wordpress už používal k zobrazování komentářů Disqus, ale Disqus žádné komentáře v databázi neměl. Tipoval jsem si, že problém je asi v tom množství spamových komentářů. Možná někde něco na pozadí spadlo, ale žádná chybová hláška se mi nezobrazila.  Nakonec jsem to vyřešil ručně pomocí následujích kroků.

Jak na přechod z wordpress komentářů na disqus

  1. Smazat nejdříve všechny spamové komentáře přímo v DB
  2. V mém případě pomocí PhpMyAdmin, kde jsem si celkem jednoduše vybral všechny neschválené komentáře a hromadně je smazal.
  3. Exportovat všechny data z wordpressu do xml souboru a importovat do Disqus. (Tools / Export / All content)
  4. Možná budete muset upgradovat na nejnovější verzi wordpressu. Ja jsem musel, protože mi jinak import nefungoval.
  5. Zkontrolovat si, že je všechno v pořádku 🙂